Solskydd fönster: Vad är viktigast för dig?

Börja alltid med att fundera över vad du vill ha ut av ditt solskydd och vad som är viktigt för dig. Det kan till exempel vara att:

  • Få ner värmen inomhus
  • Ta bort bländning och reflektioner
  • Mörkläggning i sovrummet
  • Spara energi
  • Skugga på uteplatsen

Ute eller inne?

Idag finns många tekniskt funktionella material och spännande lösningar som gör att både invändiga och utvändiga solskydd kan reducera värme, spara energi och ge trivsel.

Men generellt är utvändiga solskydd oftast de mest effektiva för att kontrollera solljuset och reducera inomhustemperaturen.

Invändiga solskydd tar också effektivt hand om problem med bländning, ljusinsläpp och kallras på vintern.

Därför är en kombination av både yttre och inre solskydd, ofta en överlägsen lösning för att ett hem ska vara trivsamt och hälsosamt.

Barnsäkra solskyddBarnsäkra solskydd

Chansa inte, köp barnsäkert!

Sverige har i motsats till Europa och övriga världen varit förskonat från dödsolyckor, men ett flertal allvarligare tillbud har rapporterats som involverar barn och linförsedda solskydd.
Sedan 2014 finns strikta regler för hur produkter med draglinor, kulkedjor och liknande ska vara utformade och monterade. Och det finns också helt linfria och motoriserade produkter, som dessutom ger ett renare och mer harmoniskt intryck.

Solskydd fönster: Viktigt att tänka på

 

Reducera värme: Solskydd som alternativ till luftkonditionering

Funderar du på att skaffa luftkonditionering? Börja med att se över dina solskydd!
Utvändiga solskydd reducerar värmeinstrålningen bäst. I vissa fall kan man bli av med upp till 80% av värmeinstrålningen. Luftkonditionering kan vara bra, men det klimatsmarta är att stoppa värmen utan tillförd energi först.

 

Bländning, ljus och genomskinlighet

En mörk textil är bra på att ta bort bländning, men kan absorbera värme om de sitter inne i rummet, och bli som ett extra element.
En ljus textil kan reflektera bort värmen i fönstret, men kan också skapa otrevlig bländning.
Mörkläggning handlar inte bara om material, en del produkter har naturliga glipor och hål, som gör att det ändå inte blir helt mörkt.
Har du fin utsikt? Det finns material som gör att du kan se ut, även när solskyddet är nere!

 

Energieffektivisering: Spara energi med fönster

När det är kallt och mulet på vintern kan du dra ner dina solskydd på natten eller när du inte är hemma för att spara energi. Solskydden fungerar isolerande och värmeförlusten genom fönstren minskar rejält. Bäst fungerar solskydd som har en metallbeläggning eller har tjockare material med luftfickor. Det finns undersökningar som visar att värmeförlusten då kan minska med upp till 40%.

En solig vinterdag kan solen också ge stora värmetillskott genom dina fönster. Välkommet eller ovälkommet beror ju på förstås. Med ett flexibelt solskydd bestämmer du själv om du vill nyttja värmen som solen ger, eller skärma av den om det blir för varmt. I båda fallen finns potential att spara energi.

Läs mer om energibesparing här.

 

Säkra installationer

Vissa utvändiga solskydd kan vara mycket tunga. Se till att du får en säker installation, av någon som har kunskaper om infästningsteknik i olika hus- och fasadtyper.

Hitta din leverantör här.