Snyggt och funktionellt solskydd

Ett solskydd måste vara funktionellt i första hand, men det hindrar inte att det är snyggt, tufft, gulligt eller vackert, och att det förhöjer känslan eller upplevelsen i ett rum. Lyx, mys, industriellt eller skandinavisk luftighet, vad föredrar du?
För att hjälpa dig på din väg mot ett bra val, presenterar vi här de vanligaste solskyddslösningarna på marknaden.
De flesta solskydd kan man motorisera och koppla upp till sin lösning för smarta hem.

TERRASSMARKIS

Markiser till terrass, altan eller uteplats för att ge härlig skugga finns i en mängd olika modeller, färger, mönster och material. Tänk på att en markis utsätts för både väder och vind, så rådgör med någon av våra medlemmar för att slippa en solblekt och skev markis om ett par år.

Bild: Draper
BIld: Draper

PERGOLA

Vill du kunna njuta mer av våren och hålla kvar känslan av sommar under hösten så är kanske en pergolamarkis den rätta solskyddsprodukten för dig. En pergolamarkis går att anpassa efter årstid, väder och vind.

Bild: Dickson
Bild: Dickson
Bild: Hunter Douglas
Installation av Persiennkompaniet, vinnare av Solskyddspriset 2017

SOLSEGEL

Ett solsegel kan skapa en spektakulär miljö av en vanlig uteplats! Men även i offentlig miljö, inom restaurang, hotell, äldreomsorg, i skolor och i förskolor, kan solsegel ge skugga och uv-skydd på stora ytor.

Ett högspänt solsegel i bra kvalitet klarar många väderförhållanden och skräddarsys  efter kundens behov.  Den här typen av solskydd kan installeras både fristående i trädgården, som carport över bilens parkering och fast från husfasader vilket ger många möjliga användningsområden.

FÖNSTERMARKISER

Smart och vacker avskärmning från starkt solljus. Fönster- eller fallarmsmarkiser ligger praktiskt osynliga och skyddade i sin kassett när de inte används. Markisen tar bort sol och reducerar värme utan att utsikten går förlorad. Du stänger ute värmen och skyddar inredningen från blekning. Välj variant utifrån behov.

 

Tänk också på att du kan seriekoppla flera markiser i ett helautomatiskt system som kan regleras utifrån solsken och vindstyrka.

MARKISOLETT

Markisolett kombinerar fönster- och fasadmarkisens egenskaper. Markisväven löper jäms med fönstret till önskat läge för att sedan vinkla ut från fasaden.

 

På så vis skärmar överdelen av störande ljus och värme medan nedre delen medger fri utsikt.

Installation av Härnösands Persienn & Markis

SCREEN

Screen är en smakfullt minimalistisk och modern lösning för att stänga ute irriterande solljus, utan att förlora möjligheten att se ut. Den perforerade väven filtrerar infallande ljus och reflekterar oönskat ljus och värmestrålning. Med en screen tar du även effektivt bort solljus från sidan.

Bild och installation Thoréns Markis & Persienn
Bild och installation av Persiennkompaniet

FASADPERSIENN

Fasadpersienner ger ofta den bästa solavskärmningen. De kan även ge fasaden ett nytt och snyggt utseende samt skydda mot insyn. Lamellerna är oftast i aluminium, och kan anpassas i det oändliga färgmässigt för att passa byggnaden.

 

Bild och installation Skånsk Fönstermiljö
Bild och installation Markis & Persienn i Växjö

FÖNSTERJALUSI

I all sin enkelhet erbjuder fönsterjalusier såväl solskydd och mörkläggning som energibesparing, inbrottsskydd, och ljuddämpning.

 

Moderna system erbjuder ofta möjlighet till fjärrkontroll och gruppstyrning men det finns självklart jalusier även för manuell manövrering.

PERSIENNER

En persienn är verkligen en klassiker för att hindra solljus, slippa insyn eller mörklägga för natten. Tack vare sin enkelhet och flexibilitet har persienner som hängs mellan glasen eller frihängande på insidan, länge varit ett av de vanligaste solskydden här i Sverige.

Med persienner kan du effektivt reglera insyn och utsikt efter behov, samtidigt som du undviker solens varma strålar. Persienner kan manövreras med lindrag, kulkedja, vridstång eller enbart med handen. Naturligtvis kan persienner motoriseras och automatiseras för en barnsäker, stilsäker och bekväm tillvaro.

Valfriheten vad gäller färg, material, struktur, form och mått är mycket stor – det mesta går att skräddarsy utifrån ditt specifika behov.

Bild: Riviera
Bild: Hunter Douglas
Bild Luxaflex

Solskyddsfilm

Solskyddsfilm monteras direkt på glaset och reducerar på så vis solinstrålningen, samtidigt som utsikten behålls.  Vissa filmer reflekterar också rumsvärmen vilket ger energibesparingar under uppvärmningssäsongen.

Filmerna finns med  varierande solskyddsfaktor, och kan kombineras med ett andra funktioner, som skydd mot blekning och insynsskydd.

Solskyddsfilm är praktiskt i situationer då utvändig solavskärmning inte är lämplig.

LAMELLGARDINER

Lamellgardiner, eller vertikalgardiner som de kallas ibland, kan vara strikt funktionella och sobra accenter i inredningen samtidigt. Med lamellgardiner styr du hur ljuset strilar in mellan lamellerna och vidare in i rummet. Med screenväv kan dessutom solens strålar brytas med bibehållen utsikt. Lamellgardiner passar bra i höga fönsterpartier och i fönster med sned över- eller underkant. Lamellgardinen är också utmärkt som rumsavdelare.

Oftast ser man lamellgardiner i neutrala färger, men de finns att få i en uppsjö av färger och mönster. Lamellernas bredd kan variera och förstås finns både transparenta och mörkläggande vävar. Lindrag används för att dra isär och kulkedja för att vinkla lamellerna. Kan monteras på vägg- eller i tak och även fås med motordrift.

Bild och installation PGs Persienn och Markisservice

RULLGARDINER

Rullgardiner finns i ett närmast obegränsat utbud av färger, mönster, strukturer och transparens.

Man kan välja 100% funktion  och t.ex. få en effektiv och diskret mörkläggning. Men numera finns så många vackra mönster och effekter att en rullgardin kan lyftas fram för att synas och klara sig på egen hand som alternativ till vanliga gardiner.

En rullgardin är okomplicerad och ofta enkel att få på plats – skruvdragare, måttstock och vattenpass är allt du behöver.

Motor, fjärrkontroll och sammankoppling till smarta högtalare finns förstås.

 

 

 

 

 

PLISSÉ- ELLER DUBBELCELLSGARDIN

Plissé- och dubbelcellsgardiner består av veckad textil och är både stilfulla och smarta alternativ när du vill skydda dig mot sol, värme, insyn, ljus och blekning – men även mot kallras.

Skillnaden mellan plisségardinen och dubbelcellsgardinen är att plissén är enkelveckad medan dubbelcellsgardinen har dubbla veck och därmed en större värmeisolerande förmåga. Båda kan användas frihängande på insidan av fönstret eller monteras mellan glasen.

Gardinerna sänks och höjs med hjälp av genomgående linor. De tar liten plats och är nästan osynliga när de inte används.

Med en metalliserad utsida skapas ännu bättre värmeavskärmning och mörkläggning.

En dubbelcellsgardin kan också vara ljudavskärmande och skapa en bättre ljusmiljö.

 

HISSGARDIN

Vacker lösning om man vill ha möjligheten att dra för ett fönster helt, men inte vill eller har plats för ett par gardiner i fullängd. Det perfekta valet för dig som vill variera din utsikt genom fönstret. En hissgardin passar dessutom alla stilar och är ett snyggt sätt att skärma av mot både insyn och ljus.

Bild med tillstånd av Luxaflex
Bild med tillstånd av Luxaflex
Bild med tillstånd av Luxaflex
Bild med tillstånd av Luxaflex