Barnsäkra solskyddBarnsäkra solskydd

Barnsäkra solskydd – följ lagen!

Olyckor och tillbud med linförsedda invändiga solskydd har skett både i Sverige och utomlands. Här hemma har vi turligt nog klarat oss utan dödolyckor, men det har varit nära ögat!

Sedan några år tillbaka finns strikta krav på att lin- och kedjeförsedda invändiga solskydd ska vara barnsäkra, men tyvärr finns fortfarande farliga persiennsnören och liknande kvar i miljöer där små barn vistas.

Nya produkter SKA vara barnsäkrade om barn under 3,5 år har eller kan tänkas ha/få tillgång till utrymmet. Äldre installationer kan också göras säkrare. Chansa inte och följ lagen!

För dig som vill göra ditt hem säkrare

Det är länge sedan persienner med snören var det enda alternativet! Idag finns mängder av vackra, funktionella och helt barnsäkra alternativ när det gäller invändiga solskydd och gardiner. De flesta solskydd kan nu manövreras med en enkel handrörelse som puffar solskyddet i rätt läge eller med motor, fjärrkontroll eller via en app.

Om ditt fönster inte lämpar sig för helt linfria produkter, finns ändå säkerhetsanordningar som kan göra ditt solskydd säkrare såsom kedjesträckare, linsamlare, delbara kopplingar och anti-trasselknoppar.

Nyckeln till en säkrare installation är, att undvika att det skapas farliga öglor, där barn kan fastna med huvudet samt att hålla linor och kedjor på säkert avstånd.

Kontakta en medlem ur Solskyddsförbundet för att få veta mer om barnsäkra solskydd och olika säkerhetsprodukter.

För dig som vill veta mer om standarder kan läsa mer här

Vanliga frågor

Jag har inga barn. Måste jag ändå tänka på barnsäkerheten?

Kanske har du inte barn i ditt hem till vardags, men besök eller ändrade förhållanden gör att du ändå inte bör chansa. Köp barnsäkert!

Finns det regler som styr hur långa linorna får vara?

Ja, när nya solskydd installeras finns regler för hur långa linor och kedjor får vara. Återförsäljare och solskyddsinstallatörer måste följa dessa regler.

Måste man montera säkerhetsanordningarna?

Professionella montörer måste montera säkerhetsanordningarna och förklara hur de fungerar i alla hem. Om du monterar dina solskydd själv, följ instruktionen och montera säkerhetsanordningarna.

Min persienn är av äldre modell och persiennsnöret är jättelångt. Jag är orolig för barnsäkerheten, vad ska jag göra?

Ofta kan linor eller kedjor kortas av betydligt. Se till att linorna hålls utom räckhåll för barn. Köp säkerhetsanordningar i form av t.ex. kedjesträckare och linuppsamlare. Flytta möbler och annat som gör att barn kan komma åt linorna. Byt till en helt barnsäker lösning när det är dags att förnya ditt solskydd!

Min solskyddsleverantör vägrar att montera min persienn utan att sätta upp en linsamlare som jag inte vill ha. Kan de verkligen göra så?

Ja! Professionella montörer måste montera säkerhetsanordningarna och förklara hur de fungerar i alla hem.

Får jag montera mina solskydd själv?

Ja. Köp bara CE märkta produkter och om du monterar dina solskydd själv, följ instruktionen och montera säkerhetsanordningarna.

Jag har fönster i mitt hem där jag skulle ha svårt att nå linor och kedjor om de inte tillåts vara längre än reglerna föreskriver. Vad ska jag göra då?

Tala noga igenom din situation med leverantören innan du beställer. Professionella montörer måste följa reglerna i alla hem. Det finns många bra lösningar som är designade helt utan linor eller kedjor.