4 juli

Alternativet är inte att vara inomhus!

Barnsäkra solskydd

Förra veckan publicerades en artikel från Göteborgs Universitet som handlar om utemiljön för våra förskolebarn. Projektet ”Värmeböljors påverkan på förskolebarns fysiska aktivitet och välbefinnande i deras utomhusmiljö” kommer fram till att de flesta av förskolornas gårdar saknar tillräckligt med skugga. Alltså inte en del, eller några eller många, utan DE FLESTA.

Förskolepersonalen är kunniga och vet vikten av att se till att barnen dricker ordentligt och undviker för mycket sol. Men bristen på naturlig skugga på gårdarna gör det besvärligt. Har förskolan inte tillgång till träd används ibland parasoller ”som lätt går sönder” eller så håller man barnen inomhus.

Att brist på skugga på detta vis ska begränsa barnens utevistelse skär säkert i många föräldra-hjärtan. Men det skär lite i solskydds-hjärtat också!

Alternativet är inte att hålla barnen inomhus eller vänta på att ett träd ska växa sig stort!

En terrassmarkis av god kvalitet, eller ännu hellre en mer fristående solskyddslösning i form av en pergola eller ett solsegel ger bra solskydd i form av skugga, svalka och UV-skydd på ganska stora ytor.

Kostar det mer är ett parasoll som lätt går sönder? Japp, det gör det.

Och det är väl här problemet ligger för många skolor och förskolor. Om man inte från början planerar och budgeterar för en byggnads solavskärmning, är det lätt att man fastnar på att det blir en ”extra” kostnad.

Men värdet som solskydd av kvalitet på gårdarna ger då? Solskydds-hjärtat och mamma-hjärtat är helt överens – det är värt det.

 

För mer information om ljus, värme och solskydd, kontakta någon av Solskyddsförbundets duktiga medlemmar som lever och andas solavskärmning varje dag.