17 november

2023 års vinnare av Solskyddspriset

Vinnarna av 2023 års Solskyddspris korades på torsdagen på Solskyddsförbundets kongress, som gick av stapeln i Göteborg, med över 150 deltagare.

I kategorin för kommersiella byggnader vann Persiennkompaniet och vinnare i kategorin för privata byggnader blev Markis i Kungsbacka.

 

Juryn bestod av förbundets ordförande Mattias Klasson och Jonas Malmqvist från Miljöma AB. Rekordmånga medlemsföretag hade skickat sina bidrag till tävlingen, och av de 64 bidragen hade juryn tagit fram tio fina finalister. Den 16 november röstade kongressens alla deltagare fram två mycket värdiga vinnare.

 

Vinnare i kategorin för privata byggnader blev Markis i Kungsbacka, med en dubbel markis på Villa Morin, en nybyggd villa med en speciell innergård.

Robie Eneroth, VD på Markis berättar att huset utmärker sig med sina raka linjer och moderna arkitektur, vilket krävde en installation med både funktion och estetik, som kunde harmoniera med husets kantiga design.

 

– Markisen är konstruerad som en sluten box, säger Robie, och monteringen, färg- och materialval gör att den inte bara ser ut som en integrerad del av fasaden utan också bidrar till husets karaktär.

 

Juryn som nominerade bidraget till finalen motiverade sitt beslut på följande sätt:

 

”Spännande hus med vinklar anpassade både efter tomten och solens gång över himlavalvet. Skuggan och njutbart inomhusklimat skänks av de integrerade solskydden. Världsklass!”

 

 

I kategorin för kommersiella byggnader vann återigen Persiennkompaniet, i år med ett projekt med gardiner på ett färgstarkt kontor.

 

Ellen Bihl, VD på Persiennkompaniet berättar att projektet var ett samarbete med en arkitekturstudio, där man fick vara med att skapa en kontorsmiljö men wow-känsla.

 

– Kontoret har starka färger, dynamiska former och hög nivå på design, säger Ellen, och det har skapat en fantastiskt inspirerande miljö för medarbetarna. Vårt bidrag visar verkligen att gardiner är en otroligt viktig del av inredningen som gör kontorsmiljön mer trivsam och attraktiv.

 

Juryns motivering löd:

 

”Smakfull färgbomb som inbjuder till spännande möten och samkväm. En arbetsmiljö som alla vill ha. Världsklass!”

 

Branschorganisationen Svenska Solskyddsförbundet har delat ut Solskyddspriset till stolta medlemmar sedan 2008. Priset har genom åren gått till företag som skapat fantastiska och innovativa solskyddsinstallationer till nöjda kunder över hela Sverige,

 

På denna länk, finns de solskyddsinstallationer som deltog i tävlingen om 2023 års Solskyddspris.